D2:
IBF Linköping – Åby IBK 9-4
(3-1, 6-2, 0-1)

Skott: 22-27 (7-6, 8-10, 7-11)

Då var det så dags för sista matchen i första rundan av tre i årets D2-serie. För motståndet stod unga, (inte riktigt lika unga numera, de blir ju faktiskt äldre) snabba och svårspelade Åby IBK. Analysen av våra möten med Åby från tidigare säsonger säger att när vi gör rätt brukar vi slå dem relativt enkelt men när vi vid några tillfällen har haft svårt med att sätta stopp för det de är bra på är de istället mardrömsmotståndet # 1 i denna serie helt klart. Ingenting känns tuffare i damtvåan i Östergötland än ett Åby i medgång och deras då smattrande trumpinnar till ben som kan sätta skräck i vilket försvar som helst.

Denna match var nu till vår glädje en sådan match där vi tog bort alla Åbys styrkor samtidigt som vi på ett bra sätt utnyttjade våra. Tycker inte på något sätt att Åby gör en dålig match idag utan de spelar bra och trevlig innebandy. Anledningen till våra tre poäng och de ganska klara/stora segersiffrorna för vår del är helt enkelt att vi spelar väldigt bra och gör det mesta (nästan allt) helt rätt!

I denna match gör vi allt det vi gjort bra i spelet hela säsongen bra som vanligt men vi lyckas också lösa flera av de delar där vi tidigare haft problem i år. Vi får genom ett grymt defensivt samarbete centrar/backar äntligen fason på vårt eget slott där det denna match är rejält och tajt. I anfallet är den tidigare ofta synliga stressen som bortblåst. Många beslut som tas när det är läge att lugna ner alternativt sätta fart är rätt och detta ger oss ett farligt vapen i fina kontringar/offensiva spelvändningar samt ett i allmänhet lugnare och tryggare spel där vi då på köpet kommer rätt i defensiven efter tappad boll. Men mest av allt vinner vi denna match pga en punkt och det är den punkt som kanske mer än någon annan visar att ett lag just är ett bra LAG nämligen ett helt fantastiskt HEMJOBB från alla spelare! MORAL!

Period 1:
Vi får precis som man kan önska en drömstart på matchen, något vi kanske inte fått tidigare i år i tuffa matcher utan där har vi istället hela tiden fått fajtas i underläge. Susanne blir framspelad av Carro och dribblar sig till ett friläge där hon mycket snyggt hänger 1-0 i bortre hörnet, detta sker redan efter dryga två minuter. Det dröjer sedan till kvarten in i perioden innan det blir mål igen. 2-0 sätts dit av Erika framspelad av Maria. Åby reducerar en minut senare till 2-1 och just här känns det lite nervöst på sidan just för att man vet hur jobbiga Åby kan bli i medgång. Därför känns Susannes 3-1 framspelad av Therese precis i slutet av perioden så himla skönt och framförallt viktigt (Susanne är vass på att göra just viktiga mål helt klart)!

Period 2:
Om första perioden fick en drömstart så är det väl ingenting mot vad som händer i andra? Redan innan första minuten passerat har vi fått bollen i nät två gånger! 4-1 kommer genom Carro som urläckert styr in bollen i slottet på en genial passning från Susanne. Detta var Carro värd efter att ha fått ett i princip likadant mål bortdömt (förvisso korrekt) i första perioden pga fot i målgården. 5-1 kommer en halv minut senare genom Erika på passning från Anna P. Bara sekunder efter det åker Emelie för hårt spel då hon lyckas kroka klubban runt foten på en motståndare som dråsar i golvet. Vi klarar ut boxen på ett bra sätt. Några minuter senare lyckas Maria snappa upp en dålig Åbyboll på mittplan och sätter full fart framåt och vispar iväg ett rejält skott till 6-1. Åby reducerar sedan snabbt till 6-2 men det är idag ingenting som oroar oss då allt är stabilt. Åby tar sedan (förståeligt) time-out men det hjälper inte så mycket. De åker istället snabbt på en tvåa och vi får spela lite PP. Det är väl kanske det enda i matchen som vi inte gör på ett bra sätt och ingenting farligt skapas under dessa två minuter. Målen kommer istället i spel fem mot fem kort därefter. 7-2 sätter Erika efter en grym individuell prestation ute på högerkanten. Här följer hon stenhårt de direktiv hon fått och tar en motståndare i rygg för att sedan vända bort henne och i full fart avancera längs sargen och skjuta lågt mot bortre. Så himla kul att se när något man tjatat om äntligen tar skruv och ger utdelning! Mindre än en minut därefter är det återigen dags för Erika att briljera då hon släpper en urläcker nätt liten djupledsboll rakt in i skopan på Maria som hänger dit 8-2. Passningen här var genial och skottet i nättaket inte direkt sämre! Vilken bössa! Matchens snyggaste mål! Åby reducerar i sista minuten till 8-3 men vi ska trots det få sista ordet sagt i andra akten. Med 20:00 på klockan lägger Susanne in 9-3 på bortre stolpen snyggt framspelad av Maria. Snacka om på håret!

Period 3:
I tredje perioden är tjejerna lite trötta efter en heroisk insats med massor av spring främst i hemjobbet och det ger att vi lägger lite mindre kraft på anfallet för att istället fortsätta orka med vår defensiv. Åby gör tidigt i perioden 9-4 vilket blir slutresultatet och efter det är matchen mest en transportsträcka. Lagen hinner med varsitt PP. Först ut är vi som nog faktiskt mest använder våra två minuter i numerärt överläge till att spela av tid. Efter det åker Maria på en hög klubba och går iom med det upp i ensam topp i busligan. Ajabaja! Vi reder ut vårt boxplay på ett bra sätt. Sedan händer helt enkelt inte så mycket mer fram tills det att slutsignalen ljuder och vi äntligen får jubla!

Hur viktig den här matchen var efter vår lite motiga serieinledning vågade man ju som coach inte ens ta upp med laget innan match. Förmodligen visste alla om det ändå så det är riktigt starkt att gå ut och leverera den här insatsen under så mycket press! Frågan är om det kan bli bättre än såhär? Vinst mot ett bra och trevligt motstånd i en grymt viktig hemmamatch! Hela laget levererar och dessutom bjuds vi återigen på en mycket bra domarinsats av Lönn/Hofstam (de dömde även vår DM-semi mot Fjädern förra helgen på ett mycket bra sätt).

Till sist en hel drös skopor med beröm…

Till Jonken som hade en grym helg i kassen och följde upp lördagens fantastiska insats i DU med en nog lika bra insats här. Våra backar som verkligen lyfte idag och spelade tajt i försvaret samtidigt som de rensade bort i stort sett allt slarv i uppspelsfasen och visade pondus och lugn när Åbys press kom. Elin och Natta på centerplatserna som idag var ganska hårt återhållna av coach för att säkra mot Åbys snabba anfall. Elins hemjobb i matchen är det bara att imponeras av! Natta gör debut på plan i D2 och som hon gör det! Bara att imponeras av denna unga tjejs utveckling här hos oss och hennes lugn med boll och kloka spel. Framåt förtjänar samtliga forwards beröm. Carro som hade det motigt idag med smärta i axlarna ger sig inte och lyfter sig i tredje perioden vilket är starkt och imponerar! Carro ska också ha beröm för att hon lyssnat och idag agerar klokare och lite kyligare med boll. Djupledspassningen i tredje fram till Susanne är tex ett briljant exempel på detta, det ledde tyvärr inte till något mål men ändå. Erika och Maria är som vanligt två speedkulor men idag har de också med sig huvudet och tar massor med kloka beslut i spelet vilket visar på mognad! Sist men inte minst har vi då Susanne som idag helt enkelt går in och visar upp hela sitt register. Det blev en taktisk fullträff att använda henne som forward idag helt klart! Tröttnade lite i tredje perioden efter att ha sprungit hur mycket som helst men innan det visade hon upp många prov på hur fantastiskt bra hon är!

Gött tjejer! Nu är vi med i serien i högsta grad igen! Nu får vi gotta oss åt denna fina helg under veckan innan vi måste tagga till ordentligt då det på söndag återigen är dags att möta serieledande Solfjäderstaden IBK. Det blir givetvis tufft men nu känns det som att vi på allvar har verktygen för att ge dem en riktigt tuff match!