tisdag 22 mars 2011

Lite statistik från säsongen som gått (D2)

Då var det bara att summera säsongen som gått så får den som vill utvärdera resultat och se vad som bör respektive måste förbättras till nästa säsong.

Oavsett ska vi vara nöjda med säsongen som gått! Nu blir det siffror:

Placering denna säsong blev en andraplats. Hela tabellen ser ut enligt följande

Om vi bryter ner de spelade matcherna i vunna/förlorade matcher samt analyserar vårt resultat per period ser det ut enligt följande:










Den period vi vinner minst (om man kan säga så) är andra perioden. Och flest oavgjorda perioder hittar vi i period tre. Vi är alltså sämst i andra perioden trots att vi gör absolut flest mål i just den andra perioden. Vi har helt enkelt för stor benägenhet att trots att vi gör flest mål här, även släppa in flest mål i period 2.

I 9/21 matcher gör vi det första målet i matchen. Det innebär alltså att i 12 matcher måste vi ta ikapp ett underläge. Trots det vinner vi 14 av 21 matcher i fulltid och förlorar endast fyra. Det är dock bara i två av de jämna matcherna där vi lyckats göra första målet, nämligen mot Åby och KFUM Norrköping då vi båda gångerna vinner matchen med 4-3. (att göra första målet i en match som slutar 10-0, 11-2, eller 5,0 kanske inte är värd att räkna). Analys: Är vi för segstartade?

I genomsnitt vinner vi våra matcher med 6-3. Vilket är precis enligt målsättning. Målet var minst 127 gjorda mål och max 63 insläppta mål. Ett snitt på 6-3 med andra ord :)

Till lite individuell statistik:

















Grattis till Malin som i år igen gjorde överlägset flest mål i hela D2-serien. Även Maria tog sig in på topp-10 i D2.

Och så busligan. I spelarpresentationerna fick alla ange lagets buse men svaret blev alltför ofta att vi inte har någon buse i IBF och dessa siffror visar väl helt enkelt att det är så det är. Här tog sig ingen in på topp-10 listan... En delad topp-25 får Hårte och Maria som är värst i IBF precis plats på. De har båda dragit på sig 6 utvisningsminuter på 20 spelade matcher. Totalt har IBF samlat ihop 28 utvisningsminuter vilket kan ställas emot D-2:s buse nr 1 som ensam hade samlat ihop 27 utvisningsminuter. Den totala utvisningsligan per lag i serien ser ni även den nedan och här ligger vi i lä. Med råge!



















Den siffra ni ovan ser efter utvisningsminuterna är hur många personer som delar på dessa minuter. LIBK har alltså fler busar än Mjölby men Mjölbys 9 samlar alltså på sig så gott som lika många utvisningsminuter som 15 spelare i LIBK.

Analys: Är vi för snälla?
Hur kan vi som lag totalt endast har en utvisningsminut mer än den tjej som leder ligan. Busligan topp-3 i D2 ser ut som följer:

27 min Frida Thunell, LIBK
26 min Kajsa Pettersson Boxholm
22 min Elin Hornbrink, Solfjäderstaden

Sen många många fler.... innan vi kan hitta en IBF:are på listan. Jag tycker detta är något vi ska vara stolta över. Vi kommer 2:a i serien genom att spela sjysst och ren innebandy. Jag hoppas fler går åt det hållet så det inte istället blir så att fler och fler börjar spela fult just för att motståndarna gör det. Det är väldigt lätt att det blir just så att man spelar fult för att dels ge igen och dels passa på om motståndarna kommer undan med det och vinner fördel av att "grisa" på plan. Åtminstone jag skulle önska att domarna var mycket tuffare när det gäller osjysst och fult spel och vågar blåsa lite mer.

Det här är kanske mer än folk orkar läsa så det får nog duga :)
Nå, vad tycker ni om säsongen? Lämna gärna kommentarer!

Igen, grymt bra jobbat av alla denna säsong!

Skrivet av Rhöös som för säkerhets skull reserverar sig för eventuella tryckfel :)

16 kommentarer:

Hårte sa...

Wow Rhöös. Bra skrivet och kul läsning!
Martin kommer att bli helt överlycklig av alla dina fina siffror :) Undra om han drar ut din analys och ramar in den? ;)

jonken sa...

kul att se att vi ett sånt snällt lag! :D

Lisa Eriksson sa...

Jag tycker det är bra att ni är snälla, så tycker inte du ska dra analysen att ni är FÖR snälla ;)

Malin sa...

Ojoj, blev lite snurrig av alla siffror o säger bara wow till dig Rhöös som har sammanställt detta:) Vi är inte FÖR snälla men vi vi spelar sjysst o vi spelar med glädje o rutin!!!:) Tack för denna säsong:) IBF är ett grymt bra lag som kommer bli tufft att lämna...! Kram till er alla

jonken sa...

nej malin, inte lämna!!

Fjäder-Jens sa...

Man behöver ju inte grisa och vara en buse för att åka på en 2+10 vilket har hänt både LIBK-Frida och Fjäder-Elin, båda(som av en händelse) i matcher mot Finspång i Finspång

jonken sa...

fast även utan dessa 2+10:or så har ju de tjejerna fler utvisningsminuter än vår mesta buse.. det är väl även så att ett flertal av våra utvisningar varit för hands, så vi kan absolut sträcka på ryggen och stolt säga att vi är ett snällt lag!

(och bara för att vi säger att vi är snälla betyder det ju inte att alla andra är busar..)

Fjäder-Jens sa...

Ni ska absolut sträcka på er och vara stolta!!
Det jag var ute efter var att statistik ibland "ljuger".
I Elins fall stämde hon liggandes bland sargbitar upp i en obetänksam applåd tillägnad den tjej som efter att ha blivit utvisad för hårt spel kallade Elin för fuktig äng(slå upp det i en svensk/samisk ordbok). För den applåden fick hon 2+10.

Rhöös sa...

Absolut kan siffror "ljuga" och självkart kommer det finnas ett flertal utvisningar här som kanske var tveksamma.

Men i många fall tas ändå för få utvisningar och de som har många kanske borde ha fler eftersom endel kan få göra 10 utvisningsbelagda förseelser innan domaren får nog och ger en utvisning...

Ibland följer de också regelboken exemplariskt och man får för vad man förtjänar...

Så visst, siffrorna innehåller många felkällor om man ser det så men jag tror ändå att de talar sitt tydliga språk. De som totalt har samlat ihop flest har nog gjort sig förtjänta av flest.

(svårare dock att avgöra mellan lag där det skiljer ett par minuter... då kan man ju inte säga så mycket om vilka som är värst)

Det är också enligt mig skillnad att plocka på sig 10 minuter för slag och liggande spel eller ofrivillig hands jämfört med 10 minuter för fula bentacklingar och tacklingar mot sarg. Så vi jämför ju lite äpplen med päron om vi börjar gå in på det för djupt. Så bara titta på siffrorna och vara stolta eller besvikna för var vi ligger i tabellen.

Jag väljer att vara stolt för IBFs placering :)

(nu blev det nästan lika långt som själva inlägget... men kunde inte hålla mig :))

Anonym sa...

Ett sent inlägg angående busar... Den som toppade listan protesterade mot ett domslut och sedan kunde inte domaren reda ut vilka som skulle sitta på bänken och under de 8 minuter det tar för domaren så hinner han tjafsa med de tjejer som sitter på bänken och ibland räcker det med lite för att åka ut. LIBK-Frida fick samtliga 27 minuter vid detta enda tillfälle. Ärendet avskrev också hos förbundet så inga ytterligare bestraffningar erhölls så det kanske säger lite om att det var något fel på domslutet. I övrigt noll utvisningsminuter på samtliga andra matcher i D2 för denna dam. Statistik i all ära, men vi som känner LIBK-Frida vet att detta inte ger en rättvis bild av hennes uppträdande. Hon har inte gjort sig förtjänt av alla de utvisningsminutrarna - varken sammanlagt eller vid samma enda tillfälle som i det här fallet! Och man kan snegla på all övrig statisktik genom åren så får man en total bild och den visar inte en buse :)

Rhöös sa...

Till anonym; det är fortfarande roligt med inlägg i diskussionen så den är absolut inte stängd bara för det gått några dagar :)

Måste erkänna att det här är ett av de fall där det kanske inte helt är spelaren i så fall utan domaren. Ibland slår det även åt det hållet. Tråkigt för personen i fråga.

Det jag ville säga ovan om att jag tror att ett lag med många utvisningar ändå i de flesta fall förtjänar dem eftersom man inte samlar ihop 60 utvisningsminuter av "otur". Så jag håller kvar vid mitt resonemang men ska inte peka ut just LIBK-Frida som värsta busen om hon inte är det.

Tråkigt att vinna poängligan om det är oförtjänt (eller vad man ska säga) men jag antar att hon inte lägger så stor vikt vid det i så fall!

Rhöös sa...

... att vinna utvisningsligan menade jag förstås, men det förstod alla förmodligen :)

Anonym sa...

Det försöker man bortse ifrån, men det står ju där och det kommer upp i olika sammanhang och det är trist så helt lätt att bara glömma bort är det ju inte.
Leker vi med statistik så kan man konstatera att LIBK i den matchen mot Finspång fick 2 min i slutet av andra som inte borde ha varit LIBKs U2'a och sedan i 3:e protesterar 2 LIBK-damer mot 2 knepiga domslut som inte borde ha blivit någon diskussion om - och något fult spel var det aldrig frågan om - så tar vi bort 2+12+27=41 minuter ifrån LIBK's så hamnar de på 46 utvisningsminuter istället för 87. Samtidigt som Finspång kanske borde haft några till... Det blir mindre utvisningstid än för lagen i genomsnitt. Ja, vad är det de säger: Statistik och förbannad lögn :-)
Men visst! IBF spelade schysst innebandy. Och många av spelarna i de andra lagen spelade också schysst. Det är olika allvarlighet i en U2'a och en annan U2'a och en domare dömer inte riktigt samma som en annan domare och samma domare dömer olika i olika matcher precis som spelare spelar olika i olika matcher.
Nog om det. Jag hoppas nästa säsong blir ännu mindre utvisningsminuter. Det kan ju alla ha som mål. Fair play, fantasi och glädje på planen och vid sidan om så blir det roligare för alla.

Rhöös sa...

En bra målsättning :)

Stenman sa...

Vad har hänt med vår hemsida?
/ Stenman

Rhöös sa...

Bra fråga Stenman, den ligger ju fortfarande nere. Kanske Tommy vet något...